ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΙΛΓΚΡΑΜ

Δελτια Ρυπου

(ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ 2.14, ΑΘΗΝΑ 1/4/2017)

Στο μακρινό 1961 σε ένα πείραμα, που έμεινε γνωστό ως πείραμα του Μίλγκραμ, εθελοντές επέβαλλαν μια σειρά ερωτήσεων, που τους είχαν δοθεί από την ερευνητική ομάδα επιστημόνων, σε ηθοποιούς δεμένους σε καρέκλες. Ανάλογα με την ορθότητα της απάντησης, οι εθελοντές είχαν τη δυνατότητα -και την προτροπή από τους ερευνητές- να τιμωρήσουν τους ηθοποιούς με μια σειρά ηλεκτροσόκ, από το απλά επίπονο μέχρι το σχεδόν θανατηφόρο (450 volt).  Οι εθελοντές δε γνώριζαν ότι οι άνθρωποι των απαντήσεων ήταν ηθοποιοί, ούτε ότι τα ηλεκτροσόκ ήταν εικονικά. Οι ερωτήσεις δεν είχαν καμμία συνάφεια με τα πολιτικά ή θρησκευτικά πιστεύω των εθελοντών. Οι ηθοποιοί ούρλιαζαν στις καρέκλες τους -καλό επίπεδο υποκριτικής ή αγνή υπαρξιακή φρίκη;- καθώς το 60% των εθελοντών τους επέβαλλε χαρούμενα σε ηλεκτροσόκ 450 volt.

Πριν περίπου 10 μέρες έγινε μια επανάληψη του πειράματος, στην Πολωνία. Αυτή τη φορά το ποσοστό των εθελοντών που συνέχιζε να πατάει το κουμπί των 450 volt, μετά από μια λανθασμένη απάντηση των ηθοποιών, ήταν 90%. Τα ουρλιαχτά ήταν φανταζόμαστε το ίδιο πειστικά, αν και ίσως έλειπε πλέον η στριγκή νότα της υπαρξιακής απελπισίας.

“Μετά το Άουσβιτς συνεχίζει και γράφεται ποίηση, αλλά και να μη γραφόταν το ίδιο θα΄τανε”, αμόλησε ένα από τα κλεμμένα του τσιτάτα ο Ι., σπάζοντας την παγωμένη σιωπή που είχε ακινητοποιήσει τους Millions of Dead Τourists. Είχανε συναντηθεί για να συγγράψουν στα γρήγορα ένα δελτίο τύπου, αλλά η περιγραφή της είδησης από τον Γ. τους άφησε ακίνητους σε μια στάση που μόνο ένα καλό εγκεφαλικό ή μια τίμια εντρύφηση στην πρέζα, μπορεί να επιτύχει.

“Η φρίκη γυμνούς μας βρίσκει πάντα”, δήλωσε ο Γ.
“Όπως και η λαγνεία”, συμπλήρωσε ορθώς ο Σ.

Προφανώς, δεν έχουν τίποτε να πούνε.

Καληνύχτα ανθρώπινο είδος.

Το Σάββατο 1 Απρίλη στις 22:00, οι Millions of Dead Tourists θα εμφανιστούν μαζί με τους Ghostland στο Ίδρυμα 2.14 στην Αθήνα.