ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ CD

Δελτια Ρυπου

Φτάνοντας στην ιστανμπούλ, οι Σ. και Ι., ένοιωθαν για μια ακόμη φορά, περισσότερο ξεβρασμένοι, παρά αφιχθέντες. Οι επηρεασμένες από τις μεγαλοστομίες των καταστασιακών αφελείς φαντασιώσεις τους για περιπλανήσεις, περιπέτειες, δον ζουανισμούς, φλαννέρς και νε τραβαγιέ ζαμέ, είχαν καταλήξει σε όλο λαιμαργία βλέμματα έξω από ένα μαγαζί με κεμπάμπ και μια συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ένδεια, πνευματική κυρίως, αλλά δυστυχώς και υλική. Οι παραφουσκωμένοι με επαναστατικά φαντασιακά εγκέφαλοί τους υποχρεώθηκαν, από την ίδια τη διαδικασία της ζωής, σε ένα αργόσυρτο και βασανιστικό ξεφούσκωμα, σαν πορδή δειλού.

Σε μια αξιογέλαστη προσπάθεια να αναβιώσουν κάποια από τις συγκινήσεις του παρελθόντος, κατέβασαν μια σεβαστή ποσότητα ληγμένου ελ εσ ντι, που είχε αραχνιάσει σε ένα συρτάρι του Ι. Και κάθισαν με θέα προς το βόσπορο να περιμένουν το φίλο τους Γ. που είχε αναλάβει την αποστολή εξεύρεσης τροφής και στέγασης σε άλλη μια πόλη που αποδεικνυόταν το ίδιο άπονη και αδιάφορη στα ανθρώπινα βάσανα και τις αιώνιες ματαιώσεις, όπως όλες οι υπόλοιπες.

Κανείς τους δεν ευελπιστούσε βέβαια σε κάποια ενόραση ή αποκάλυψη. Τα΄χανε ξεχάσει αυτά τα λιγδιασμένα δάχτυλα. Των ανθρώπων που ευαγγελίζονταν ενοράσεις.

Το πρώτο τους συναίσθημα οπότε όταν από τα νερά του βοσπόρου άρχισε να αναδύεται κάτι σαν γκριζοπράσινη σαπισμένη σάρκα, ήταν ένα μείγμα έκπληξης και ενθουσιασμού. Η οποία μετατράπηκε σε ανησυχία και αμέσως μετά, σε ξεκάθαρη φρίκη, καθώς οι άμορφες σάρκες ξεχύθηκαν στην πόλη από κάτω τους. Όλα τα κτήρια και οι δρόμοι, σκεπάστηκαν από αυτή την ακαθόριστη και ξεκάθαρα ληγμένη, μάζα. Η σαρκώδη λαίλαπα, κατάπινε ανθρώπους και αυτοκίνητα, σπίτια και δέντρα και δεν άφηνε πίσω της παρά καμμένη γη, ξασπρισμένα κόκκαλα, χαλάσματα, σκουριασμένα μέταλλα και αίθουσες αναμονής αεροδρομίων.

Παρόλο που οι δυο φίλοι μας στο αποτυχημένο μεν, αλλά όχι ολότελα ανώφελο πέρασμά τους από τη ζωή, είχαν μάθει να μην παίρνουν απόλυτα σοβαρά τις αισθήσεις τους, πόσω μάλλον τα συναισθηματά τους, ο μηχανικός αλαλαγμός της επελαύνουσας μάζας προς το μέρος τους, έκανε το αίμα τους να παγώσει. Η μάζα είχε ήδη φτάσει λίγα μέτρα από το πέτρινο τοιχίο που φιλοξενούσε τα δυο παραλυμένα από τον τρόμο σώματα, όταν άρχισαν να διακρίνουν μορφές μέσα στη προελαύνουσα βορβορώδη φρίκη.

Ο Γ. άνοιξε, περισσότερο με απηυδισμό παρά με ανησυχία, τον ανθρώπινο κλοιό που είχε σχηματιστεί γύρω από τις δυο κωματώδεις υπάρξεις. Άρχισε να ταρακουνάει τους δυο φίλους του και καθώς αυτοί δε συνέρχονταν ξεκίνησε, στην αρχή με πραγματική ανησυχία και μετά με ολοένα και αυξανόμενη ευχαρίστηση, να τους χαστουκίζει. Πρώτος συνήλθε ο Ι. με την έκφραση της φρίκης αποτυπωμένη ακόμα στο πρόσωπό του.

“Νεκροί τουρίστες”, δήλωσε.

“Εκατομμύρια από δαύτους”, επιβεβαίωσε ευθύς αμέσως ο Σ.

“Γαμημένοι,” έκανε με ζέση ο Γ. Δε διευκρίνισε αν εννοούσε τους νεκρούς τουρίστες ή τους δυο φίλους του.

Οι millions of dead tourists έκαναν το πρώτο λάιβ τους στην ιστανμπουλ την άνοιξη του 16. Τότε όμως δε λεγόντουσαν έτσι, ούτε ήξεραν ότι ήτανε μπάντα. Ήδη από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας τους, έντυπα όπως το N.M.E. έγραψαν διθυράμβους: “Οι αδιαμφισβήτητοι βασιλιάδες της britpop”. Το γεγονός ότι είχαν γραφτεί για τους Oasis και όχι για αυτούς, καθόλου δεν πτόησε τους ήρωες μας, οι οποίοι άλλωστε αντιμετώπιζαν πάντα τον κόσμο των μήντια ως ένα πελώριο και ελαφρώς τοξικό πεδίο για υφαρπαγή και λογοκλοπή. Και χρησιμοποίησαν την περιγραφόμενη και ως “bass class electronics” μουσική τους, ως όχημα για να μη γίνει το κακό τριπ πραγματικότητα.
Η προσέγγισή τους ήταν δύσκολη, αλλά η εξαγορά τους σχετικά εύκολη και αν το καλοσκεφτείς, φτηνή. Τους άφησα πάνω από τα μαλτ ουίσκι τους, τα οποία θεωρούσαν κερασμένα και έφυγα χωρίς να πληρώσω το λογαριασμό. Θα τους χρησίμευε ίσως ως εμπειρία. Η ηχογράφησή τους ήταν στην τσέπη της καμπαρντίνας μου.

Κυκλοφόρησα πριν λίγες μέρες το σιντι τους. Μπορείτε να το προμηθευτείτε:

α. στέλνοντας ή δίνοντας ή υποσχόμενοι με κάποιο τρόπο το ποσό των 5 ευρώ, στον υπεύθυνο της υπεύθυνης για την παραγωγή, 1000+1 Tilt, δηλαδή σε εμένα, ή

β. χρησιμοποιόντας τη γοητεία σας αν πετύχετε κανέναν τους ευδιάθετο ή μεθυσμένο. Μην τους αφήσετε να σας ακολουθήσουν σπίτι ωστόσο, θα σας κοστίσουν παραπάνω.

Ανταλλαγές και υποσχέσεις δεκτές κατόπιν συννενοήσεως.

www.tiltrecordings.org